У Врбасу по први пут одржан Фестивал еколошких представа за децу

Врбас, 10.04.2019 – Први фестивал еколошких представа за децу – Еко фест одржан је у Врбасу на сцени биоскопа „Југославија“ чији је организатор ЈКП „Комуналац“ у сарадњи са ПУ „Бошко Буха“и Културним центром Врбаса. На Фестивалу је учествовало пет представа које су припремили предшколци са својим васпитачима.

Фестивалом еколошких представа за децу завршен је пројекат комуналног предузећа „Природу чувам, јер природу волим“ који су током текуће школске године спровели „Комуналац“ и ПУ „Бошко Буха“.

„Овим Фестом желели смо да код најмлађих суграђана пробудимо свест о очувању животне средине. Деца која су учесници ове манифестације прошла су кроз еколошке радионице које смо спровели у сарадњи са запосленима у предшколској установи. Сматрали смо да су представе најбољи начин да видимо како они доживљавају природу и колико су развијене њихове еколошке навике. Захваљујући деци и ми старији данас смо обновили своја знања, јер од најмлађих се најбоље учи“, казао је директор ЈКП „Комуналац“ Синиша Адамовић.

Заменик директора ПУ „Бошко Буха“ Небојша Дешић каже да је захвалан ЈКП „Комуналац“ што је дошло на идеју да организује Фестивал еколошких представа који се до сада није одржавао у нашем граду. Екологија је тема која посебно у данашње време заслужује велику пажњу.

„Захвалан сам васпитачима што су добро прихватили цео пројекат који смо спровели са „Комуналцем“. Еко фест је резултат наше сарадње. Ми ћемо се увек одазивати оваквим пројектима, јер смо деци на забаван и интересантан начин приближили еколошке теме и упознали их са делатностима комуналног предузећа. А када видимо колико су деца уложила труда у представе и са каквом лакоћом то раде, онда знамо да смо у својим намерама успели“, рекао је Дешић.

Представе на Првом еко фесту гледали су и представници локалне самоупрве који подржавају овакве видове едукације најмлађих суграђана.

„Наше комунално предузеће је у складу са делатношћу којом се бави на овај начин успело да пробуди еколошку свест код најмлађих. Кроз представе смо видели да су васпитачи усмерили децу на прави еколошки пут и научили их како би могли да одрастају  у здравијој животној средини. Општина Врбас треба да се поноси оваквим манифестацијама. Наша је жеља да ова лепа сардања „Комуналца“, предшкослке установе и Културног центра прерасте у традицију“, рекла је помоћник председника општине Врбас Јована Вујтовић.

На еколошкој смотри драмског стваралаштва нашло се пет најбољих, од укупно 11 представа, које је жири на челу са председницом Весном Дринчић Ђилас одабрао да се представе на Еко фесту. Председница жирија, која има дугогодишње искуство и резултате у овој области, а уједно је и руководилац Драмско рецитаторског дтудија  Културног центра Врбаса, имала је тежак задатак. Прва нагрда додељена је малишанима из вртића „Шећерко“ за представу „Смоганин пораз“ и васпитачицама Олени Унгар и Љиљани Јовановић.  Друго место припало је предшколцима „Полетарца“ који су захваљујући васпитачицама Маји Бауцал и Вери Вујачић показали да „Рециклажа није гњаважа“, док је трећа награда отишла у руке „Цицибану“ из Змајева за представу „Деца са природом проповедају“ у чему су им помогле васпитачице Славица Лазаров, Тања Михаиловић и Сузана Збућновић. Захвалнице за учешће на Првом еко фесту додељене су малишанима из вртића „Бубица“ из Врбаса и „Цврчку“ из Бачког Доброг Поља. Публику је кроз Еко фестивал водила ученица петог разреда Јована Поповић, док су Пужићи из врбаског вртића „Сунцокрет“ еколошким песмама употпунили програм.

 

Прве три награде је обезбедило ЈКП „Комуналац“, док је Фабрика „Медела“ даровала слатке пакете за све учеснике.

 

 

 

 

Блок Саве Ковачевића бр. 8, 21460 Врбас, Србија

  • dummy 021/705-100

  • dummy buhavrb@mts.rs

Search