Породица у карантину - стручни сарадник педагог Славица Потежица

Препоруке за постизање мирног породичног живота у условима када смо затворени у кући

Иако смо се нашли у ситуацији када је наш  уобичајени ритам живљења  у породици заустављен, добили смо истовремено и прилику да се организујемо на другачији  начин који ће нам омогућити повезивање са својом децом.                                                                                                                 

 Препоруке и смернице добре породичне организације:

  1. Одржавајте распоред и уобичајену рутину

-Планирајте одлазак у кревет и устајање у одређено време као и ритам дневних активности. Деца могу да помогну и да дају предлоге. Сарађујте са децом и узмите у обзир њихово мишљење/у односу на узраст/,  јер договорено донетa правила деца лакше прихватају.

  1.      Деца могу да помогну /препустите деци одређене обавезе/

               Веома често смо у ситуацији да из различитих разлога а посебно журбе и недостатка стрпљења радимо  уместо деце оне ствари које би они свакако могли да обаве самостално.  Дозволимо им да се самостално облаче, сложе одећу и обућу,нахране свог кућног љубимца . . Укључимо их у послове које обављамо у домаћинству. Такви задаци им помажу да се уче сарадњи а истовремено подижу њихово самопоуздање и самосвест. Укључивањем у радне обавезе помажемо  развијању њихове  самосталности и развијању  радних навика на раном узрасту.

  1. Посветите се емоцијама/разговарајте о осећањима/

Разговарајте са децом о осећањима, радите на разумевању страха.

У новим ситуацијама , као и оним  које не познајемо, сасвим је нормално да се појача осећање страха . Ових дана смо забринути и веома често помињемо реч смрт и умирање. Деца нас посматрају и примећују промене са којима се суочавају и сами. Не одлазе у вртић, не друже се са својим  другарима и не одлазе на уобичајена места за игру/паркић, дечије играонице и сл./ Нове ситуације изазивају неизвесност а устаљене рутине које уливају сигурност код деце су прекинуте.

Искреност је веома важна у развијању поверења и грађењу отвореног односа са децом.Важно је да објаснимо деци како се лично осећамо као и шта очекујемо од њих. Пружамо шансу и њима да препознају и помажемо им да именују своја осећања.  /Могу да нацртају, одиграју или просто само да разговарају о ономе што осећају.../  Помозимо им да схвате шта се дешава са њима и са светом који их окружује.

  1. Смањите употребу електронских уређаја и оставите места за игру

Ових дана имате прилику да се одвојите од екрана и мобилних уређаја и правите породичне игре јачајући везу међу члановима породице. Васпитачи ће помоћи са својим предлозима. Слободна игра деце је такође веома важна за развој самоконтроле, планирања и креативности.

Текст изабрала и припремила, стручни сарадник –педагог

Славица Потежица

 

Блок Саве Ковачевића бр. 8, 21460 Врбас, Србија

  • dummy 021/705-100

  • dummy buhavrb@mts.rs

Search