Муцање - Александра Баровић, логопед 

ДЕФИНИЦИЈА МУЦАЊА
Муцање је поремећај флуентности говора који се испољава у испрекиданости и неправилности говорног процеса услед грчева органа за артикулацију (језика, усана, непца), фонацију (гласница) и дисања (дијафрагме и мишића грудног коша). Поремећен је течан говор, тј. његов ритам и темпо. Обично се јавља између друге и треће године, око пете године, пред полазак у школу или у пубертету.


Како се муцање испољава
Муцање се испољава на различите начине:
- Понављањем или продужавањем гласова, слогова или речи.
- Застојем у говору.
- Неадекватним паузама.
- Убацивањем различитих гласова или узречица.
- Праћено је страхом од говора, појачаним знојењем, црвенилом лица, убрзаним радом срца, избегавањем гледања саговорника у очи.
Невербална понашања карактеристична за муцање
- Страх пред говором и говорним ситуацијама.
- Тикови.
- Различити покрети главе, екстремитета и трупа.
- Неадекватне физиолошке реакције (знојење, црвенило, убрзани рад срца).
- Манифестација анксиозности.
- Интровертност.
- Емоционална нестабилност.
- Смањена концентрација.
- Нешто лошији резултати на моторичким задацима.
- Избегавање визуелног контакта са саговорником.

Грешке у васпитању које изазивају муцање
ПРЕТЕРАНА СТРОГОСТ И МАЛТРЕТИРАЊЕ ДЕТЕТА
Ако у породици један или оба родитеља малтретирају, често грде и кажњавају дете, може се догодити да дете почне да муца. Сталан страх од сурових поступака родитеља доводи до муцања
РАЗМАЖЕНОСТ ДЕТЕТА
• Претерано угађање и сувишна брига о детету у породици, формира његову размаженост. Када такво дете пође у вртић или школу и пажња и сувишна брига изостану од стране остале деце и васпитача/учитеља, може доћи до појаве муцања.
ЛОШ ГОВОРНИ ПРИМЕР

• Муцање неке особе у породици или вртићу/школи може утицати на децу са неуропатском конституцијом и она почињу да муцају:
• - активно (кад нервно лабилно дете подржава овај говор)
• - пасивно (када га дуже време слуша).
ПРЕТЕРАНЕ АМБИЦИЈЕ И ЗАХТЕВИ РОДИТЕЉА
• Неки родитељи претерано подстичу успех, подхрањују амбицију и развијају сујету код детета, и такво дете тежи да одржи престиж међу вршњацима у школи и у породици, а кад доживи и мањи неуспех претрпи душевну трауму која уколико дете има лабилан нервни систем, може изазвати муцање.

ЧЕСТЕ ПРОМЕНЕ СРЕДИНЕ
Ако нервно лабилно дете често мења место становања или вртић/школу, погоршава се његово стање, јер свака промена код њега изазива мучан доживљај и тешко прилагођавање околини.

КОНФЛИКТИ И СУКОБИ РОДИТЕЉА
У породицама где су честе свађе, где влада мучна атмосфера, напетост и нервоза, деца пате и трпе, посебно нервно лабилна деца, и код њих може доћи до појаве муцања.
ДОЖИВЉАЈ СТРАХА
Изазвани уједом пса, дављењем у води, саобраћајном несрећом, бомбардовањем за време рата, тучом и другим ситуацијама које могу код нервно лабилне деце изазвати појаву муцања.
Муцање је чешће код мушке, него код женске деце. Сматра се да разлог у овој диспропорцији треба тржити у каснијем и споријем сазревању нервног система код мушке деце, што узрокује њихово касније проговарање.
КРИТИЧНИ ПЕРИОДИ ЗА РАЗВОЈ МУЦАЊА
1. Се јавља између 2. и 3. године. То је најосетљивији период у развоју детета за многе болести, па и за поремећаје у говору. Говор се тада најлакше може „покварити“, јер је у том периоду још у фази аутоматизације. Уколико је присутна и нека неадекватна стимулација, недоследан став родитеља у васпитању, појава доминантне леворукости, билингвизам, разна психичка стања породице (алкохолизам, развод) појавиће се муцање. Поред наведеног, неопходни су још неки услови, као што је предиспозиција и провокативна ситуација,
2. Се јавља између 4. и 5. године. То је време појачаних интересовања, дете стално запиткује јер је у фази интезивног развоја. Родитељи често немају времена и стрпљења. Показују нервозу и нетрпељивост, повремено критикују дете, а фаворизују друго млађе или старије дете. На тај начин појачавају дететову несигурност и провоцирају настанак муцања.
3. Се јавља између 6. и 7. године. То је време поласка у школу. Полазак у школу за неприпремљено дете, а амбициозне родитеље је шок. Ако дете има предиспозицију за настанак муцања, велика је вероватноћа да ће дете промуцати. Ово муцање се јавња нагло.
4. Се јавља у време пубертета, обично је последица емоционалне нестабилности или је рецидив.
5. Се јавља у периоду одраслих и то само као последица неких озбиљних болести, елементарних непогода или рецидив.

 

Блок Саве Ковачевића бр. 8, 21460 Врбас, Србија

  • dummy 021/705-100

  • dummy buhavrb@mts.rs

Search