ИГРЕ БЕЗ ТЕЛЕФОНА - Љубица Мирковић, сарадник за ликовну уметност

Сви смо у „ванредном расположењу“ и сви радимо оно најбоље што знамо и умемо. Суочени смо са новом ситуацијом и ми и наша деца. Стојим иза мишљења да родитељ не треба посебно да забавља дете. Родитељ треба да обезбеди материјал и играчке које може. Лопта, вијача, обруч, бојице, папир, пластелин, тесто, књиге .... Оно што деци највише треба је управо то. Понудите им игре, покажите им и оставите их да се забављају и сами решавају своју досаду. Пробајте да их у овој ситуацији проведете кроз емоције, нескривате када вам је тешко. Активности које вам препоручујем су заједничке и једноставне.

1. Цртање тушем или пером на папиру налик на египатски папирус.
Понуђене теме: историјски догађај, јунаци из цртаног филма, мој омиљени херој итд....
Потребан материјал: папир, посуда, вода, четкица, темпера или туш.
Потупак: папир гузвамо прстима да би се изломио. Тако ће мо постићи рељефност. Папир умочити у посуду са водом и неколико тренутака гњечити, затим папир пажљиво оцедити. Мокру лопту од папира положити на равну површину и лагано исправити глачајући је дланом. На овакав припремљен начин може се одмах цртати или сликати неким лажним средством /темпера, туш итд.

2. Ликовна техника /тапас/
Оригинал тапас се прави на претходно поквашеној, а затим ударањем истањеној кори дрвета, која се украшава док је влажна.
Понуђене теме: пролеће, башта у мом крају, воће и поврће, природа се буди.
Потребан материјал: папир, посуда, вода, танка четкица и темпера.
Згужвати, навлажити папир исправити лагано док је влажан обојити разним цветним бојама /жута, роза, светло зелена/ итд....
Основни мотив цртежа изводи се танком четкицом умоченом у црну боју.
Како се оригинал тапас ради у влажном не плаши се разливања боје јер то чини призор убедљивијим. Не враћај се на површину на којој си већ нанео боју.

3. Ликовна техника /батик/
Понуђене теме: весник пролећа, мој омиљени цветић, ливада у мом крају, моја улица итд..
Потребан материјал: папир, оловка, свећа, вода, посуда и темпера.
На бели папир нацртати мотив који желиш /оловком/, прислонити на стакло тако да на полеђини папира свећом /загрејаном/ пратиш конгтуре цртежа са подлоге. Згужвати папир благо наквасити и исправити. Обојити папир темпером.

Блок Саве Ковачевића бр. 8, 21460 Врбас, Србија

  • dummy 021/705-100

  • dummy buhavrb@mts.rs

Search