Тикови код малишана - Миљана Пилиповић психолог ПУ "Бошко Буха"

Шта су заправо тикови? 

Тик је невољан, несвестан, неконтролисан покрет који се понавља. Колико имамо мишића у телу, толико можемо имати и облика тикова. Постоје различити тикови који се могу јавити на лицу у облику честог трептања, набирања чела, носића, облизивање усана, различите гримасе, окретање главе у страну, чести покрети раменима, њих називамо моторним тиковима. Поред моторних постоје и вербални тикови који представљају артикулацију неконтролисаних звукова као што је често кашљуцање, цмоктање и слично. Тикови углавном трају секунду или две и они су понављајући грчеви мишића.
Чешће се јављају код дечака, и углавном прођу за неколико месеци до годину дана, али у неким случајевима могу трајати и до пубертета, али и дуже. Јављају се од 3. до 7. године живота и најчешће су реакција на стрес, па самим тим када су деца опуштена ређе се јављају.
Важно је пронаћи узрок тика како би могли да се зауставе, јер само ако се дете изолује из стресне ситуације и сам тик ће нестати. Неки од узрока могу бити недостатак пажње родитеља, превелик притисак и очекивања од стране родитеља, задиркивање или други проблеми са вршњацима у групи, деца која су превише осећајна па не могу да каналишу своје емоције, рођење другог детета, полазак у вртић, школу. Код тикова је важно посматрати када се јављају, колико трају и видети који су све догађаји предходили јављају тикова. Може се десити да дете неку ситуацију опажа као стресну, док је родитељу та ситуација обична. Тикови најчешће спонтано нестану, углавном све прође само од себе.

 

 

Блок Саве Ковачевића бр. 8, 21460 Врбас, Србија

  • dummy 021/705-100

  • dummy buhavrb@mts.rs

Search